Hanna London terveisiä Tansaniasta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Hanna Londo on uusi lähettimme Tansanian Morongorossa. Hän tekee työtä haavoittuvassa asemassa olevien naisten hyväksi.

Uusi lähetimme on Hanna Londo Tansaniasta

Morogoron maisemia

Tansanian kartta

Projektin naiset batiikki-kankaita painamassa

 

Uutiskirje

Habari za leo? Tervehdys Tansaniasta! syyskuu 2017

On ilo pitkästä aikaa kirjoittaa uutiskirjettä. Paljon on tapahtunut tämän vuoden aikana. Aasia on vaihtunut Afrikkaan. Sain alkuvuodesta kiertää nimikkoseurakunnissa kertomassa Kambodzhan työni kuulumisia ja jakamassa yhteistä matkaa. Lämmin kiitos vielä kerran kaikesta jakamisesta, sydämellisestä vastaanotosta, tuesta ja rukouksista. Huhtikuun ensimmäisenä päivänä suuntasimme kohti Itä-Afrikkaa, Tansaniaa. Aloitin Tansaniassa työt Morogoron hiippakunnassa diakoniatyön projektikoordinaattorina.

Morogoron kaupunki on noin 300 000 asukkaan keskikokoinen kaupunki Tansanian keskiosissa. Se on ensimmäinen suuri kaupunki lähdettäessä länteen sisämaahan päin rannikon suurimmasta kaupungista Dar es Salaamista. Morogoron ympäröi Uluguru-vuoret, jotka luovat jylhän kauniin silhuetin kaupungin taustalle.  

Kielikoulussa

Aluksi opiskelin 2,5 kuukautta suahilin kieltä kielikoulussa Morogorossa. Se tuntui helpolta Kambodzhan khmer-kielen jälkeen, vaikka on suahilissa kyllä omat monimutkaisuutensa, jotka varmasti ajan myötä tulevat tutuksi, toivon mukaan. Suahili on myös minulle tuttu kieli jo pidemmältä ajalta. Mieheni Dennis on tansanialainen ja kielen perusteet ovat tulleet jo tutuksi monien avioliittovuosiemme aikana. Mutta on eri asia alkaa tehdä työtä suahilin kielellä, joten siihen kyllä sai paneutua ihan kunnolla. Kielikouluaika oli hyvin intensiivinen, opiskelupäivät olivat pitkiä ja samaan aikaan oli monenlaista sopeutumista elämään Tansaniassa. Alustava kielitaito auttoi kovasti asettumisessa, mutta kieli on kyllä tärkeä avain kulttuuriin ja ihmisten kohtaamiseen. Tansaniassa osa ihmisistä osaa englantia, mutta yleisesti englanninkielen taso on heikko.

 Uutiskirje

Haavoittuvassa asemassa olevat nuoret naiset" – hanke

Morogoron hiippakunnassa aloitettiin tänä kesänä uusi "Haavoittuvassa asemassa olevat nuoret naiset" – hanke. Hankkeen tarkoituksena on tavoittaa Morogoron hiippakunnan alueella prostituution kautta elantonsa ansaitsevia naisia ja auttaa heitä pääsemään toisenlaisen toimeentulon pariin. Hankkeessa tavataan prostituoituja, aloittaen heidän ryhmiensä johtajista ja valitaan ja koulutetaan heistä ryhmäkouluttajia. Ensimmäisen vuoden aikana muodostetaan noin 20 hengen ryhmä nuorista naisista, jotka elättävät itsensä prostituutiolla, ja koulutetaan heitä yrittäjyyteen sekä opastetaan pienlainojen saamiseen.

Myöhemmin hankkeen on tarkoitus laajentua ennaltaehkäisevään työhön ja tavoittaa ylä-aste- ja lukio- sekä yliopistoikäisiä tyttöjä ja poikia. Morogoro on yliopistokaupunki ja erityisesti kampusalueilla riski joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyksi on suuri. Seksiä käytetään tarkoituksellisesti kaupantekovälineenä niin opiskelijoiden kuin opettajienkin tahoilta. Monilla tytöillä on harhakäsitys, että hyvän numeron saaminen kokeesta vaatii seksiä opettajan kanssa. Muun muassa tähän väärään ajatteluun hankkeella pyritään vaikuttamaan.

 

Hankkeen alku

Ennen kuin aloitin työt hiippakunnassa kesäkuun lopussa, apulaispiispa George Pindua oli tehnyt projektille alustavaa taustatyötä. Hän oli suunnitellut kyselytutkimuksen, jonka kautta yliopisto-opiskelijat olivat keränneet yhteys- ja taustatietoja prostituoiduilta. Tämän tutkimuksen kautta saatiin kontakti ensimmäisiin naisiin, joihin otettiin yhteyttä ja järjestettiin tapaaminen. Aluksi vain neljä naista tuli paikalle, mutta he olivat "ryhmänjohtajia, mamoja" jotka värväävät kaupungilta ja syrjäseuduilta uusia tyttöjä ja pyörittävät bisnestä. Nuo neljä naista, jotka tulivat tapaamiseen, ilmaisivat kaikki halunsa päästä pois prostituutiosta, jos vain olisi jokin keino, tie pois. Heidän kauttaan saimme seuraavaan tapaamiseen heille työskenteleviä nuoria naisia, yhteensä noin 20 henkeä. Heidän kanssaan keskusteltiin heidän toimeentulostaan ja tarpeistaan, elämäntilanteestaan ja mahdollisuuksistaan päästä pois prostituutiosta. Keräsimme myös kirjallisesti heiltä tietoja heidän elämäntilanteestaan, mutta kaikki naiset eivät osannet kirjoittaa, joten autoimme tietojen kirjaamisessa. Projektiin on tullut työparikseni hiippakunnan nais- ja lapsityön osaston johtaja, pastori Mary Nko. Järjestimme hänen kanssaan ensimmäisen koulutustilaisuuden, jossa naisille opetettiin batiikki-painantaa. Tarkoituksena on myydä kankaat ja sitä kautta saada alkuun muutosta.

 

Uutiskirje

Nuoren tytön toivo on koulu

Projektin alussa tapasimme 13-vuotiaan nuoren tytön, joka tuli tapaamiseen tätinsä kanssa. Tämä täti oli yksi "mamoista" eli prostituutioringin pyörittäjistä. Tyttö ilmaisi keskustelun aikana suurimman toiveensa: päästä takaisin kouluun. Tyttö oli käynyt vain 3. luokan, sen jälkeen hän ei ollut opiskellut, vaikka nyt hänen pitäisi olla jo 7. luokalla. Hän tulee hyvin rikkinäisestä perheestä. Olemme todella kiitollisia siitä, että projektin kautta pystimme auttamaan häntä pääsemään takaisin kouluun. Koulupaikan löytäminen ei ollut helppoa, sillä moni koulu ei halunnut ottaa häntä opiskelemaan. Mutta vihdoin löysimme koulun, joka hyväksyi hänet ja pyrkii auttamaan häntä lisäopetuksella kirimään kiinni menetetyt opiskeluvuodet ja pääsemään samalla tasolle ikäistensä kanssa. Tyttö oli kiitollinen saamastaan avusta. Kun kerroimme koulupaikasta hänelle ja tytön "mamalle", tyttö hymyili onnellisena. Kun täti poistui huoneesta, tyttö nousi ylös ja tuli halaamaan ja kiittämään. Jos tyttö olisi jäänyt tädin luokse, koulun sijaan hän olisi töissä prostituutioringissä.

Työtä tehdään yhdessä

Kiitos teille kaikki työni tukijat, sekä yksittäiset henkilöt että nimikkoseurakuntani Porin Teljä, Jyväskylän keskusta, Mäntyharju, Tikkurila, Helsingin Mikael, Tuulos, Hausjärvi, Länsi-Turunmaa, Rekola, Simo ja Orimattila. Rukousta ja tukea tarvitaan, jotta työ on mahdollista. Pyydän, että rukoilette naisten puolesta, että he saisivat voimaa ja rohkeutta muuttaa elämäänsä. Tämä projekti ei voi sitä tehdä, vaan heidän täytyy itse tehdä tuo muutos. Rukoilen, että Jumalan rakkaus ja hyväksyntä vetää näitä naisia puoleensa ja antaa voimaa uuteen alkuun. Kiitämme myös rukouksista perheemme puolesta. Lapset ovat sopeutuneet muuttoon Aasiasta Euroopan kautta Afrikkaan, saaneet kavereita ja koulu on alkanut hyvin. Olemme jälleen perheenä yhdessä.

Siunausta syksyyn! Lämpimin terveisin Hanna

Toivo. Yhteistyö. Muutos.

Kristillinen sanoma toivosta, uskosta ja lähimmäisenrakkaudesta on ollut työmme lähtökohta jo lähes 160 vuotta. Tule mukaan rakentamaan oikeudenmukaista ja inhimillistä maailmaa.

Tue työtämme:

IBAN: FI38 8000 1400 1611 30 BIC: DABAFIHH, viestiksi Hanna Londo

Hanna Londo Suomalais-tansanialainen perhe Londo työskentelee Tansaniassa. Hanna Londo on Suomen Lähetysseuran lähettämänä Morogoron hiippakunnassa diakoniatyön projektikoordinaattorina. Lapset Lucas ja Amanda ovat koulussa. Perheen isä Dennis on Tansanian valtion palveluksessa. Uutiskirjeen saat joko nimikkoseurakunnista tai SLS:sta www.suomenlahetysseura.fi/ls_fi/sivut/lahjoita/tue_lahetystyota/liittymislomake/ tai p.09-12971 Rukousaiheet: Naisten tavoittaminen projektin avulla, projektin alku terveys, sopeutuminen uuteen

Kirkkoherranvirasto

Hikiäntie 51, 12210 Hausjärvi
Virasto on avoinna  ma-pe klo 9-13, sovittaessa myös muuhun aikaan, puh.  050 513 6610, klo 9-13

Seurakunnan sähköpostiosoite: **@**

 

Hausjärven seurakunnan laskutusosoite:

Verkkolaskuosoite: 003701459999 

Operaattori: BAWCFI22 

 

paperilasku:

Kirkon palvelukeskus/Hausjärven seurakunta

++3151++

PL 378

00026 Basware

 

 

 

 

 

 

 

Oikopolut: