Paimenpojasta Inkerin piispaksi

Jalmari ja Saimi Laurikkala nuorina

Jalmari Laurikkala ja hausjärveläisiä rippilapsia vuonna 1939

”Paimenpojasta Inkerin piispaksi” on historiallinen 10-osainen dokumenttisarja, joka kertoo Inkerin kirkon ja kansan dramaattisista vaiheista kommunismin puristuksessa. Dramatisoitu sarja seuraa Inkerin kansan traagisia vaiheita piispa Jalmari Laurikkalan elämän kautta lähtien tsaarinajoista aina 1950-luvulle saakka.

Jalmari Laurikkala (1882-1957) syntyi Pyhärannassa ja toimi Inkerissä pappina v. 1909-1937 karkotukseensa asti. Hän oli vuodesta 1924 koko Inkerin ev.lut. kirkon esimies ja vuodesta 1931 myös Venäjän virolaisen ev.lut. kirkon esimies. Suomessa hän oli Hausjärven kirkkoherrana 1939-1952, jonka jälkeen hän eläkkeelle jäätyään siirtyi Ruotsiin paenneiden inkeriläisten ja myös muiden Ruotsissa asuvien suomalaisten papiksi. Hausjärvi oli sota-aikana merkittävä paikka inkeriläisten sijoittamisessa Suomeen.

Sarjaa on kuvattu osin Venäjällä, Ruotsissa, Uudessakaupungissa ja Pyhärannassa sekä Hausjärvellä. Keskustelut, joita vetää rovasti Hannu Nyman, on kuvattu Hausjärven Vanhassa Pappilassa ja osin myös Hausjärven kirkossa. Ohjelmassa on autenttista ja ennen julkaisematonta materiaalia ja dramatisoidut kohtaukset elävöittävät tapahtumia.

Sarjan käsikirjoituksen, kuvaukset ja leikkauksen on tehnyt IRR-TV; sarjan tekemiseen on osallistunut myös muita.

Sarja käynnistyy AlfaTV:llä tiistaina 7. marraskuuta klo 22.30, uusinnat perjantaisin klo 21.30 ja sunnuntaisin klo 20.00. Viikoittain esitetään aina uusi 30 minuutin jakso.

Sarja koostuu seuraavista jaksoista:

Osa 1: Sarjan esittelyjakso

Osa 2: Uuden ajan alku

Osa 3: Kutsumuksena Inkeri

Osa 4: Inkeri muutoksen tiellä

Osa 5: Punainen myrsky puhkeaa

Osa 6: Stalinin saappaan alla

Osa 7: Ovet sulkeutuvat

Osa 8: Pakolaisena kotimaassa

Osa 9: Idästä länteen

Osa 10: Jalmari Laurikkalan perintö

Katso sarjan traileri tästä linkistä!