Hausjärven seurakunnan yhteistä elämää adventista 2018 helmikuun 2019 loppuun

Hausjärven seurakunnan yhteistä elämää adventista 2018 helmikuun 2019 loppuun

Seurakunnan adventtitervehdys

Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. 2 Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana.”

Näin alkaa nykyisen kirkkoraamattumme mukaan Luukkaan evankeliumin toinen luku, jossa on meille tuttu jouluevankeliumi. Jouluun liittyy paljon perinteitä: adventtikalenteri, joulusiivous, lahjat, vierailut sukulaisissa, jouluevankeliumin lukeminen kodissa ja esim. joulurauhan julistuksen seuraaminen Prinkkalan talon parvekkeelta.

Kuka on joulun evankelista ja kenen evankeliumi on joulun evankeliumi? Asiaa voi havainnollistaa jouluseimellä. Lähes kaikki, mikä liittyy jouluseimeen, tulee Luukkaan evankeliumista: talli tai luola, syöttökaukalo, Maria ja Joosef, Jeesus – vauva kapaloissa, paimenet ja enkelit. Matteuksen evankeliumista tulevat vain tähti, tietäjät ja heidän lahjansa ja kun lisätään härkä ja aasi Jesajan kirjasta on seimi valmis.

Luukkaan evankeliumin ja apostolien tekojen kaksoisteoksen kirjoittaja on joulun evankelista ja meille tuttu joulun evankeliumi on kokonaan hänen kirjoittamansa. Matteuksen evankeliumin kirjoittajaa täytyy pitää Loppiaisen evankelistana. Näin jouluseimessä yhdistää kaksi juhlaa.

Luukkaan evankeliumia on luonnehdittu naisten ja köyhien evankeliumiksi. Kaksoisteoksen kirjoittaja tuntee hyvin tuon ajan tavat kirjoittaa historiaa ja hänen käyttämänsä kreikankieli on korkeatasoista. Hänen perehtyneisyytensä historiaan näkyy myös jouluevankeliumin alussa: ensimmäisen joulun tapahtumat sijoittuvat keisari Augustuksen aikaan ja Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana.

Kaksoisteoksen kirjoittaja myös suurten periaatteellisten linjojen mies, joka korostaa jatkuvuutta vanhan ja uuden testamentin välillä. Hän siteeraa Vanhaa testamenttia ja käyttää vanhatestamentillista sanastoa ja tyyliä kertoessaan meille kristillisestä uskosta. Hän on meille tuntemattomaksi jäävä sivistynyt toisen polven kristitty kirjoittaja. Ilman häntä meillä ei siis olisi joulun evankeliumia.

” Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun.”

Jouluevankeliumin myötä Hausjärven seurakunta haluaa toivottaa kaikille siunattua adventin ja joulunaikaa!

Hans Grönholm, Hausjärven kappalainen