Lukuset 2020
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Leivän paistoa Raamatun ajan tapaan

Vanhan testamentin raamattuläksy 1 Kun 17:10-16

Ohra oli yleisin viljelykasvi Raamatun aikaan.

Oliivipuu, jonka oliiveista tehtiin öljyä. Öljyn laatu ja hinta määräytyi puristuskerran mukaan.

Savenvalajan valmistamia ruukkuja tarvittiin paljon

  • Vanhan testamentin raamattuläksy1 Kun 17:10-16

Lue Vanhan testamentin kohta.

Kohdassa mainitaan jauhot, ruukku ja öljy.

Köyhän lesken jauhot olivat todennäköisesti ohrajauhoja, sillä ohra oli yleisin viljakasvi Vanhan testamentin aikaan. Se kasvoi köyhemässä maassa kuin vehnä ja sieti paremmin kylmää, kuivuutta ja suolaista maata. Lisäksi se oli moni-vuotinen viljely, jonka kasvukausi oli kuukautta lyhyempi kuin vehnän.

Mainittu öljy oli tavallisimmin oliiviöljyä, jota puristettiin oliiveista. Oliivipuut kasvoivat hyvin vuoristoisessa maassa, mutta jotta oliivipuusta sai oliiveja ensimmäisen kerran, piti odottaa 20 vuotta. Egyptissä ja muualla muinaisen Lähi-Idän alueella käytettiin myös Seesami-oljyä.

Lesken ruukku oli savesta. Saviruukkuja Vanhan testamentin ajan keittiössä piti olla useata eri kokoa. Ruukut piti käydä teettämässä savenvalajalla, sillä niiden valmistus vaatii työkaluja ja osaamista, jota kotona ei ollut.

Kotona valmistettiin vaatimattomampia keittiötyökaluja, esim. punottuja koreja. Savenvalajan ammatti oli näin yksi varhasimmista ja tärkeistä ammateista, sillä jokaiseen keittiöön tarvittiin 20 -30 ruukkua. Muutkin ruoka-astiat olivat savesta.