Seurakunta

Hausjärven kirkko kesällä. Kuva Aki Ranta

Seurakunta

Kaunis syysaamu Hausjärven kirkon tornista kuvattuna.

Mommilan kirkko talvella

Hausjärven seurakunnan jäsenmäärä (31.12.2015) on 6756 henkeä.

Vuoden 2015 aikana seurakuntaan liittyi 30 henkilöa ja siitä erosi 93 henkilöä. Eroajien määrä väheni edellisistä vuosista, sen oltua suurimmillaan vuonna 2010, 135 henkilöä.

Seurakunnan omat toimitilat kirkonkylässä ovat 1789 valmistunut, vuosina 2010-2011 peruskorjattu Hausjärven kirkko.

Kirkon lisäksi kirkonkylässä sijaitsee1899 valmistunut Vanha Pappila, sekä siunauskappeli ja kirkkoherranvirasto, jotka sijaitsevat hautausmaan yhteydessä.

Näiden lisäksi seurakunnalla on Ryttylän kylässä kirkko rautatien länsipuolella ja Oitissa seurakuntatalo taajaman sisääntulotien varressa, sekä Mommilan Hietoisten kylässä Mommilan kirkko ja seurakuntatupa.

Omien tilojen lisäksi Hausjärven seurakunnalla on vuokratila Hikiässä.

Hausjärven seurakunta kuuluu Janakkalan rovastikuntaan. Muut Janakkalan rovastikunnan seurakunnat ovat Lopen, Janakkalan ja Riihimäen seurakunnat.

Rovastikunnan johtajana toimii lääninrovasti, joka on linkki piispan ja rovastikunnan seurakuntien välillä. Lääninrovastiksi valitaan kuudeksi vuodeksi kerrallaan joku rovastikunnan kirkkoherroista. Janakkalan rovastikunnan lääninrovastina on toiminut 1.4.2009 alkaen Hausjärven seurakunnan kirkkoherra Jussi Kauranne.

Hausjärven seurakunta ja Janakkalan rovastikunta kuuluvat Tampereen hiippakuntaan.

Tampereen hiippakunta on Suomen yhdeksästä luterilaisesta hiippakunnasta suurin ja Turun arkkihiippakunnan jälkeen toiseksi vanhin.

Seurakuntarakenne on muutoksessa. Hiippakuntaan kuuluu 1.1.2012 alkaen 55 seurakuntaa ja 3 seurakuntayhtymää, seurakuntalaisten määrä on noin 640 500. Suurin seurakunta on Hämeenlinna-Vanajan seurakunta noin 42 100 jäsenellä. Tuulos on puolestaan pienin seurakunta (1331 jäsentä). Seurakunnat muodostavat 8 rovastikuntaa.

Tampereen hiippakunnan seurakunnista suurin osa sijaitsee kolmen maakunnan Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueella. Jämijärvi kuuluu Satakuntaan ja Somero Varsinais-Suomeen.  Jämsä ja Kuhmoinen - kuuluvat Keski-Suomen maakuntaan.

Hiippakunnan piispa on Matti Repo, joka vihittiin virkaansa 1.6.2008

Seurakunta eteläisessä Hämeessä

Hausjärven seurakunta sijaitsee Hausjärven kunnassa. Hausjärven kunnassa asukkaita 8827(20.1.2010), joista n. 86% kuuluu Hausjärven ev.lut seurakuntaan. Kunnassa neljä taajamaa; Oitti n. 2500 asukasta, Ryttylä n. 1850, Hikiä ... Lue lisää

Hausjärven seurakunnan strategia vuoteen 2025