HAUTAUSMAAT
Hausjärven seurakunnalla on kolme hautausmaata, vanha hautausmaa, uusi hautausmaa ja Mommilan hautausmaa.
Vanha hautausmaa
Hausjärven vanha hautausmaa on perustettu 1890-luvun alussa kirkkopihan käytyä liian ahtaaksi hautaamiseen. Siellä sijaitsee myös Hausjärven sankarihauta-alue.
Vanha punainen rakennus Hikiäntien varressa kiviaidan takana on nimeltään Läpikäytävä. Ennen siunauskappelin valmistumista Läpikäytävässä siunattiin vainajia, jos sää ei sallinut siunausta haudalla. Läpikäytävä oli kunniaportti, jonka kautta vainajat kuljetettiin hautausmaalle. Sen luona saattoväki kokoontui odottamaan siunaustilaisuuden alkua. Läpikäytävältä annettiin lipulla merkki suntiolle kirkontorniin saattokellojen soittoa varten. Ennen siunauskappelin valmistumista vainajat säilytettiin maahan kaivetussa kellarissa.
Uusi hautausmaa
Hikiäntien pohjoispuolella on Uusi hautausmaa. Se on vihitty käyttöön 1966. Uudella puolella on myös juhla-aukio, uurnamuurit ja muualle haudattujen muistokivi.
Siunauskappeli sijaitsee hautausmaan yhteydessä, osoitteessa Hikiäntie 51, 12210 Hausjärvi. Se on valmistunut vuonna 1955.
Mommilan hautausmaa on perustettu vuonna 1927.
Mommilan kirkon osoite on Mommilantie 2491,12170 Hietoinen.
Hautausmaa sijaitsee kauniilla paikalla, 400 metrin matkan päässä Mommilan kirkosta. Mommilan kirkossa voidaan pitää siunaustilaisuus. Hautajaissaatossa kuljetaan hautausmaalle kuljetaan autoilla tai jalan. Saattokellot suntio soittaa vanhan perinteen mukaan käsin.
Sankarihauta-alueelle on haudattu 15 sodassa kaatunutta mommilalaista.
Tunnukseton hauta-alue on Hyvinkäällä Rauhannummen hautausmaalla.
HAUTAAMINEN HAUSJÄRVELLÄ
Jokaisella hausjärveläisellä on oikeus tulla haudatuksi Hausjärven seurakunnan hautausmaille.
Vainaja voidaan haudata arkussa tai uurnassa. Hautaamiseen tarvitaan hautauslupa. Sen lääkäri antaa lähiomaiselle.
Hautaustoimea ohjaa kirkkolain, kirkkojärjestyksen ja hautaustoimilain lisäksi terveydensuojelulaki sekä terveydensuojeluasetus. Seurakuntakohtaisia määräyksiä löytyy lisäksi hautaustoimen ohjesäännöstä.
AINAISHAUDAT
Hausjärven hautausmaalla on paljon ennen 1970-luvun alkua luovutettuja ns. ainaishautoja. Nämä haudat pysyvät hautaan haudattujen vainajien lähiomaisten hallinnassa ilman erillistä uusimista tai uutta maksua.
Jos omaiset eivät halua enää säilyttää ns. ainaishautaa hallinnassaan ja hoidossaan, hauta voidaan luovuttaa takaisin seurakunnalle. Seurakunta voi myös Kirkkolain 17: 5§ 3.mom. mukaisesti kuuluttaa hoitamattomia ainaishautoja ja tätä kautta palauttaa hoitamattomat haudat seurakunnalle.
MÄÄRÄAIKAISET HAUDAT
Hausjärven hautausmaalla luovutetaan hautapaikkoja ja hautaoikeus nykyään 30 vuoden määräajaksi. Määräajan jälkeen omaisilla on mahdollisuus jatkaa haudan hallinta-aikaa tai palauttaa hauta seurakunnalle.
Hausjärven seurakunta on yhteydessä hautaoikeuden haltijaan kirjeitse hautaoikeuden päättymisen jälkeen. Mikäli hautaoikeuden haltija ei ole tavoitettavissa tai hän on kuollut, seurakunta pyrkii ottamaan yhteyttä johonkin kyseiseen hautaan haudatun vainajan lähiomaiseen.
Hautaoikeuden päättyessä omaisilla on 6 kk aikaa poistaa muistomerkki haudalta tai ilmoittaa, että seurakunta voi poistaa muistomerkin. Seurakunta ilmoittaa hautaoikeuden päättymisestä ja määräajasta hautamuistomerkin poistamista varten myös haudalle sijoitettavalla ilmoituksella (Hautaustoimilaki14§)
OIKEUS TULLA HAUDATUKSI TIETTYYN HAUTAAN
Oikeudesta tulla haudatuksi tiettyyn hautaan (Kirkkolaki 17:4§)
Omaiset voivat uuden haudan luovutuksen yhteydessä sopia, kenellä on oikeus tulla haudatuksi ko. hautaan. Sopimusta suositellaan tehtäväksi esimerkiksi tilanteessa, jossa halutaan antaa ensiksi hautaan haudattavan vainajan avopuolisolle oikeus tulla haudatuksi ko. hautaan.
Jos haudan luovutuksen yhteydessä ei ole sovittu, kenellä on oikeus tulla haudatuksi ko. hautaan, tiettyyn hautaan voidaan haudata
- ensisijaisesti vainaja, jota varten hauta on luovutettu, ja tämän puoliso sekä lisäksi sattuneiden kuolemantapausten mukaisessa järjestyksessä suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa oleva sukulainen ja tämän puoliso.
- Jollei tällaista sukulaista ole tai jos hautaoikeuden haltija siihen suostuu, hautaan saadaan haudata vainajan sisar ja veli sekä heidän lapsensa, sanottujen henkilöiden otto- ja kasvattilapset sekä näiden kaikkien puolisot.
- Hautaoikeuden haltijan suostumuksella voi hautaustoimesta vastaava seurakunnan viranomainen antaa luvan haudata hautaan muunkin henkilön, milloin siihen on erityinen syy.
Hautaoikeus määräytyy yleensä ensimmäiseksi hautaan haudatun vainajan mukaan.
HAUTAOIKEUDEN HALTIJA
Jokaiselle haudalle tulisi olla määritelty hautaoikeuden haltija. Hautaoikeuden haltija edustaa niitä, joita voidaan haudata hautaan, sekä käyttää puhevaltaa hautaa koskevissa asioissa siten kuin hautaustoimilaissa sekä tässä laissa ja sen nojalla säädetään tai määrätään. Hautaoikeuden haltijan velvollisuus on huolehtia haudan hoitamisesta. (Kirkkolaki 17:3§ ja 5§)
HAUTAUSMAAN MUISTOMERKIT
Haudalle saa asettaa hautausmaan käyttösuunnitelman tai seurakunnan hyväksymien muistomerkkiohjeiden mukaisen muistomerkin. Muusta muistomerkistä on laadittava suunnitelma, joka on hyväksytettävä seurakunnalla ennen muistomerkin valmistamista. Sama menettely koskee vanhan muistomerkin muuttamista sekä uuden muistomerkin tuomista aiemmin lunastetulle haudalle.
Päätöksen hautamuistomerkin tai sitä koskevan muutoksen hyväksymisestä tekee kirkkoneuvosto, jollei asiaa johtosäännössä ole delegoitu viranhaltijalle. Muistomerkin pystyttämisen ajankohdasta on sovittava etukäteen hautausmaan henkilökunnan kanssa.
Haudalle asetettava muistomerkki on sijoitettava haudan rajojen sisäpuolelle. Muistomerkki on asennettava siten, ettei kaatumisen tai vieremän vaaraa ole.
Hautamuistomerkin tulee olla hautausmaalle tuotaessa valmiiksi tehty eikä se saa olla hautausmaalla paikoilleen asentamattomana kauemmin kuin työn suoritus vaatii. Viereisten hautojen vahingoittamista on vältettävä. Hautamuistomerkin asettaminen on sallittu vain sulan maan aikana.
Työn päätyttyä on hauta heti siistittävä. Jos viereistä hautaa on vahingoitettu, on se heti korjattava. Ajoneuvoilla rikotut nurmikot, muu vahinko tai seurakunnalle jääneet siistimistyöt veloitetaan vahingon aiheuttajalta tai laiminlyöjältä.
Seurakunnalla on oikeus kuljettaa pois paikoilleen asettamatta jätetyt hautamuistomerkit tai muut laitteet. Työstä aiheutuvat kustannukset veloitetaan laiminlyöjältä.
Haudan reunustaminen aidalla, kiveyksellä tai muuten on kielletty, jollei hautausmaan käyttösuunnitelma sitä salli.
Määräysten vastaisesti asetettu muistomerkki on seurakunnan kehotuksesta viipymättä korjattava tai poistettava. Seurakunta voi määrätä haudalta poistettaviksi asiaankuulumattomat aidat, puut, pensaat ja muut kasvit.